U okviru Poziva za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2023. i 2024. godinu Udruga za razvoj kreativnih radionica i kvalitete življenja osoba s invaliditetom Republike Hrvatske osigurala je financijska sredstva za provođenje programa “Organizacija dnevnih aktivnosti za starije osobe u lokalnoj zajednici”. Program se provodi od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2024., a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 14.080,00 EUR za prvu godinu.

Dana 22.02.2023. Udruga za razvoj kreativnih radionica i kvalitete življenja osoba s invaliditetom Republike Hrvatske, u sklopu programa “Organizacija dnevnih aktivnosti za starije osobe u lokalnoj zajednici” posjetila je Muzej bećarca u Pleternici. Voditelj programa Kristijan Švigir organizirao je posjetu i besplatne karte korisnicima u sklopu kulturnih radionica za osobe starije životne dobi.

U posjetu koji je trajao gotovo 120 minuta i uz pomoć tri vodiča muzeja koji su predstavili muzej kroz tri cjeline, naučili smo puno toga, o povijesti bećarca, starim svatovskim običajima, slavonskom prelu, žetvi, tradicionalnim narodnim nošnjama i drugome. Uz hrpu zabavnih sadržaja, voditelji muzeja su nam predstavili tamburice i ostale sviračke instrumente na kojima se tradicionalno svira bećarac. Svaki instrument mogli smo i osobno doživjeti, uzeti ga u svoje ruke i zasvirati, iako smo svi u tome laici. Od zabavnih sadržaja, isprobali smo karaoke pjevanje bećarca u posebnom studiju za snimanje bećarca, vožnju ringišpilom te interaktivne zabavne igre sviranja bećarca uz bodovanje.

Posjet je završio zajedničkim fotografiranjem na obostrano zadovoljstvo predstavnika muzeja i naših korisnika kao posjetitelja.

(sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge za razvoj kreativnih Radionica i kvalitete življenja osoba s invaliditetom Republike Hrvatske)