Korisnike organiziranih dnevnih aktivnosti za starije osobe u sklopu projekta “I treća dob je dio zajednice” posjetila je Ivana Kuraja, tumač hrvatskog znakovnog jezika i tajnica Udruge gluhih i nagluhih osoba Grada Požege i Požeško slavonske županije te ih upoznala s osnovama komunikacije s  osobama oštećena sluha.

 

?

Gđa Ivana pojasnila je kako u komunikaciji s osobama oštećena sluha sluha često prevladava strah od neuspješne komunikacije, ali se pridržavanjem određenih praktičnih savjeta koje je uputila korisnicima, ipak može ostvariti uspješan kontakt.

Na radionici su naglašeni problemi i potrebe osoba oštećena sluha, te istaknuto kako navedene osobe mogu samostalno živjeti, ali im je ipak za razumijevanje mnogih sadržaja iz životnog okruženja potrebna određena prilagodba i pomoć tumača ili prevoditelja znakovnog jezika.

Kako oštećenje sluha može nastupiti u bilo kojoj životnoj dobi, a osobito u starijoj životnoj dobi, učenja osnova znakovnog jezika te znakovne abecede bilo je korisno za sudionike radionice, kojima je na završetku radionice podjeljen letak s dvoručnom i jednoručnom abecedom.

 

 

?

?

dvoručna abjednoručna ab